Óvoda – iskola átmenet támogatása

Az óvoda-iskola átmenet hatékony segítése és a későbbi iskolai sikeresség érdekében megfelelő tanulói szintű visszacsatolási mechanizmusok szükségesek: ismernünk kell a gyermekek képességeinek kiinduló fejlettségi szintjét, látnunk kell a gyerekek közötti különbségeket, valamint megfelelő eszközökkel kell rendelkeznünk a fejlődés vizsgálatához is.


A gyermekek eredményes fejlesztéséhez hatékony visszacsatolási mechanizmusok szükségesek. A papíralapú eszközök alkalmazása többletterhet ró a pedagógusokra, a számítógépes technológia megoldást kínálhat a problémára.


A számítógépes technológia eszköztára megoldást nyújthat a problémákra, ezért az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport munkatársai létrehozták az Iskolakezdő Mérőcsomagot (IKM) amely Iskolakezdő négy fő terület vizsgálatát teszi lehetővé: tablet- és egérhasználat műveletei, olvasás előkészségei, korai numerikus készségek és induktív gondolkodás.

IKM projekt kép


Elérhetővé továbbá egy olyan felület is, amelybe a tanulók papír alapon felvett DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) tesztjének összesített és részteszt szintű eredményeit lehet feltölteni. Mindez csak néhány érték megadását jelenti egy-egy tanuló esetében. A Difer adatok eDia rendszerbe való feltöltése azért praktikus, mert ha a gyerekek kitöltötték az Iskolakezdő Mérőcsomag feladatsorait is, akkor a DIFER eredmények megjelennek az eDia rendszer belső visszajelentő felületén is, így az Iskolakezdő Mérőcsomag és a DIFER eredmények összekapcsolhatók, mely hozzájárulhat a hatékonyabb pedagógiai diagnosztikához és tervezéshez.

Az IKM és az eDIFER is az eDia rendszeren keresztül érhető el (az eDia projektről az edia.hu weboldalon olvashat). Célunk olyan, a pedagógiai gyakorlatban könnyen alkalmazható mérőeszközök kifejlesztése, amelyekkel gyors és adekvát visszacsatolás nyerhető. A részletes visszacsatolás megfelelő alapot szolgáltat olyan fejlesztő tevékenységek tervezéséhez és megvalósításához, amelyek figyelembe veszik a tanulók egyéni igényeit.Az Iskolakezdő Mérőcsomag és az eDIFER nagyban segítheti a pedagógusok munkáját. A gyerekek eredményeiről a pedagógusok azonnali visszajelzést kapnak, a rendszerbe belépve megjelennek az összesített adatok, a viszonyítási pontok, valamint minden gyermek esetében szöveges értékelés is készül.


Kattintson a képre további információkért az Iskolakezdő Mérőcsomagról!Az IKM és az eDIFER felület használatához vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:

eDia Kutatásszervező Csoport
email (iskola): iskola@edu.u-szeged.hu
email (óvoda): ovoda@edu.u-szeged.hu
Telefon: +36-62/544-354